,

Dit is een Testbericht met eenvoudig plaatje

In Londen zijn premier May en de leider van de Noord-Ierse protestantse partij DUP het eens geworden over samenwerking. Na de pyrrusoverwinning van de Conservatieve Partij begin deze maand heeft May geen meerderheid meer in het parlement.

De premier en de DUP waren in overleg sinds de verkiezingsuitslag op 9 juni. May heeft de tien zetels van de Noord-Ierse partij nodig om wetsvoorstellen door het Lagerhuis te krijgen. Zo staat later deze week een belangrijke stemming op de agenda van het parlement over de Queen’s Speech. De Noord-Ierse partij zal de Conservatieven ook steunen bij de brexit.

1 miljard euro

Er is geen sprake van een formele coalitie. De partij van DUP-leider Arlene Foster steunt Mays minderheidsregering. Het akkoord levert de DUP de komende twee jaar 1 miljard pond extra aan financiële steun voor Noord-Ierland op. Het wordt onder meer besteed aan gezondheidszorg, onderwijs en infrastructuur.

Volgens correspondent Tim de Wit maakte Foster een zeer triomfantelijke indruk na afloop van de onderhandelingen. “Ze heeft in haar ogen een zeer goed akkoord eruit gesleept. Een hoop geld toegezegd gekregen in ruil voor de gedoogconstructie.”

Positie May

Door de steun van de unionisten heeft May nu een effectieve meerderheid van 13 zetels in het 650 zetels tellende parlement. Dat komt onder meer doordat een andere Noord-Ierse partij, Sinn Féin, zijn gewonnen zetels in Londen principieel niet inneemt.

Mays machtsbasis is nog steeds niet te benijden, zegt De Wit. Hij benadrukt dat het maar een krappe meerderheid is. Een kleine groep conservatieve parlementariërs kan daardoor de premier en haar regering onder druk zetten. “De vraag is natuurlijk: hoe lang gaat ze dit op deze manier volhouden? Er hoeven maar een paar ingewikkelde onderwerpen op tafel te komen en dan zou ze zomaar in gevaar kunnen komen.”

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *